Spiritul Sfânt... sensibilul? - studiu biblic

Radu Capan

Ați auzit de păcatul de neiertat împotriva Spiritului Sfânt? Foarte probabil că da. Poate v-ați pus atunci una dintre întrebările următoare: De ce pare că Spiritul Sfânt e mai intransigent / neiertător / sensibil decât Tatăl și decât Fiul? Cum se poate dacă Dumnezeu este milostiv să nu ierte totuși anumite păcate? Se poate cumva să fi comis un astfel de păcat și să nu știu? În acest mini-studiu biblic vom vedea ce învață Biserica despre păcatul împotriva Spiritului Sfânt, dar și cum a ajuns ea la această învățătură pornind de la textul biblic ce apare la trei dintre cei patru evangheliști.

Materialul video reprezintă un proiect al Departamentului pentru Cateheză și Învățământ Religios al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind realizat de Radu și Oana Capan.

Pentru a fructifica mai cu folos acest mini-studiu, vă recomandăm să folosiți și acest PDF, pus la dispoziție gratuit.

  • Introducere
  • Explicația afirmației lui Isus
    • 1A. Cum explică Biserica
    • 1B. Nu un păcat ci… șase
  • Cum s-a ajuns la această explicație
    • 2A. Contextul biblic
    • 2B. Reflecția teologică
  • Concluzii

Durată: 30 min 45 sec
Limba (audio): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

Îmi amintesc când am auzit prima oară despre păcatul împotriva Spiritului Sfânt. Nu avusesem până atunci parte de prea multă cateheză, dar două lucruri mi-erau clare: că în Preasfânta Treime există trei Persoane divine, Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, și că Evangheliile ne spun exclusiv despre Spiritul Sfânt că… uh! cum să spun?… că nu e bine să te pui cu El. „Ok”, mi-am spus eu mie. „De ținut minte: Spiritul Sfânt e cel mai sensibil din Treime, deci ai grijă ce gândești, ce spui sau ce faci legat de El, dacă vrei să te mântuiești!”

[generic]

Dacă nu vă amintiți textul biblic, permiteți-mi să vi-l readuc în atenție. Episodul apare la trei dintre cei patru evangheliști, dar îl voi citi de la Matei, pentru că aici mi se pare că are duritatea maximă. Iată deci ce spune Isus: „Dacă cineva ar spune un cuvânt împotriva Fiului Omului va fi iertat, dar dacă ar vorbi împotriva Spiritului Sfânt nu va fi iertat nici în lumea aceasta, nici în cea care va veni” (Matei 12,32). În mintea mea, Isus spunea ceva de genul: „Dacă spuneți ceva urât despre Mine, treacă-meargă, dar dacă spuneți ceva despre Spiritul Sfânt… ați încurcat-o definitiv!”

Desigur, nu a trecut mult și am aflat cum se „traduce” de fapt acest verset: dacă din cauza împietririi inimii mele refuz mântuirea, Dumnezeu nu mă va mântui cu forța. Și trebuie să recunoaștem că e ceva de bun simț. Sfântul Augustin spunea același lucru astfel: „Dumnezeu te-a creat fără tine, dar        nu te poate mântui fără tine”. Știm că Dumnezeu prețuiește mult libertatea omului – și a îngerilor de altfel – așa că nu ne surprinde: dacă cineva insistă să întoarcă spatele fericirii veșnice cu Creatorul lui… ei bine, nu va fi forțat să intre în fericirea veșnică cu Dumnezeu.