Strategii pentru parohii

pr. Michael White

Înregistrarea oferită de pr. Michael White pentru ziua de 8 septembrie 2021, programul din pavilionul A, la Congresul Euharistic Internațional, găzduit la Budapesta. Pr. Michael White este co-autor, alături de Tom Corcoran, al cărții „Rebuilt”. Traducerea inițială a fost realizată de Dieceza de Timișoara, fiind apoi prelucrată și pregătită ca subtitrare de echipa Cristofori.ro.

Durată: 39 min 44 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

Etichete:

Vă salut și bun venit! Sunt pr. Michael White, preot al Arhidiecezei de Baltimore, în Maryland, în Statele Unite ale Americii și păstor al unei parohii mari aici, în nordul Baltimorului, aflată cam la o oră cu mașina de Washington DC. Înainte să slujesc ca paroh aici, în parohia Nașterii Domnului, am studiat la Roma, la Universitatea Gregoriană, iar apoi am fost secretar al Cardinalului Keeler în Baltimore. Așa că am avut experiența de a vedea Biserica din Roma, apoi Biserica locală, adică cea diecezană, precum și ceea ce îmi place să numesc inima întregii Biserici, și anume Biserica parohială.

De la publicarea cărții noastre „Rebuilt” (Reconstruită), în 2013 și 2014 și în perioada pre-Covid, am avut ocazia să călătoresc în întreaga țară și în lume, pentru a împărtăși povestea noastră și strategiile-cheie ce au permis parohiei noastre să crească. Aș dori să vi le împărtășesc pe scurt și vouă și apoi să recunosc provocările actuale legate de criza Covid. Există trei strategii-cheie care, în perioada pre-Covid, ne-au triplat prezența la biserică și echipele de slujire voluntară și a crescut mai mult decât triplu colecta noastră. Sunt strategii care au adus o creștere intenționată. În 2017 am încheiat construirea unei biserici cu 1500 locuri care, sperăm, într-o zi nu prea îndepărtată, se va umple din nou. Această creștere a avut loc într-o comunitate care nu crește în termeni demografici. Sunt strategii cu care Dumnezeu a binecuvântat creșterea Bisericii noastre. Sunt cu totul simple pentru a le putea înțelege, dar destul de provocatoare în aplicarea și executarea lor. Aceste strategii privesc întru totul îndeplinirea misiunii pe care Isus a dat-o Bisericii: de a merge și a face ucenici. Trebuie să ne întoarcem constant la această misiune, în timp ce ne ocupăm de reînnoirea și reclădirea parohiilor noastre.

Cele trei strategii care au călăuzit transformarea parohiei noastre sunt: 1. Să ne concentrăm asupra oamenilor care nu vin la biserică, să ne gândim la Biserică din perspectiva celor din afară, mai degrabă decât a celor din interior. 2. Să facem o prioritate din experiența din weekend. Prin aceasta înțelegem să concentrăm resursele noastre pe Liturghiile din weekend și programele ce le susțin și le înconjoară. 3. Să îi provocăm pe oamenii care vin la biserică cu un parcurs și un plan clar de discipolat, să îi provocăm pe oamenii din bănci să își asume propria credință, adică să își asume responsabilitatea personală pentru a se apropia tot mai mult de Cristos și pentru misiunea Bisericii, de a merge și a face ucenici.