Super-eroii analizați
pr. Mike SchmitzCare dintre super-eroii din filme sau din benzile desenate se apropie de ceea ce am defini ca viață de creștin? Pr. Mike Schmitz face o astfel de analiză, pe mai mulți super-eroi, justificând de ce unii nu pot fi identificați drept „catolici”, iar la final indicându-l pe cel mai… „catolic” dintre ei.
Traducere Rosana B, Maria C și Teodora C.
Durată: 9 min 43 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română
Subtitrarea în limba română
Ok… întotdeauna îmi umezesc fața, nu știu de ce. E o chestie de-a mea. Întotdeauna mă întreb dacă nu am ceva pe față sau ceva între dinți. Oricum…
CAPTAIN AMERICA: SUPER-EROII ANALIZAȚI
Vă salut, sunt pr. Mike Schmitz, iar acest clip este oferit de Ascension Presents. Este vară, iar aici, în Duluth, tocmai am petrecut o vară grozavă! Unul dintre lucrurile pe care le facem este să ne întâlnim cu tinerii. Seara trecută i-am întrebat pe studenți: „Care era ambiția ta pe vremea grădiniței?” adică: „Ce visai să devii când erai la grădiniță?” În mod surprinzător, erau câțiva paleontologi, dintre cei care văzuseră filmele „Jurassic Park”. La grădiniță, voiau să devină paleontologi, deși îmi imaginez că a fi de fapt paleontolog e mai plictisitor decât a fi îngrijitor la Jurassic Park sau Jurassic World. Unii se visaseră sportivi, cântăreți, dansatori.
Însă ambiția mea pe vremea grădiniței era să fiu Batman sau Superman. M-aș fi mulțumit chiar și cu Robin. Sunt acel tip de persoană. Căci m-am gândit: există ceva la eroi, am mai vorbit anterior, există ceva la care pur și simplu rezonez. M-am gândit: care erou are o viață mai asemănătoare cu a unui creștin? Am trecut prin eroii mei preferați, parcurgând lista, și am văzut că eroi diferiți au elemente diferite: bune, rele și așa mai departe. Dar la fel putem privi la a fi creștini, la a fi chemați să fim discipoli ai lui Cristos, ca la o viață eroică. Așadar, care este cel mai aproape de a fi creștin? Care erou reflectă cel mai bine viața de creștin? Iată-i pe cei doi candidați ai mei.
Mai întâi Batman. Un om care prin puterea voinței, deși este un om normal, dar prin puterea voinței reușește să se înalțe, să fie printre marii eroi. Face parte din Liga Dreptății, alături de Superman, Wonder Woman și Green Lantern, de Flash și Martian Manhunter, cu toți acei eroi extraordinari. Reușește toate acestea de unul singur. Mi-am dat seama: vreau să fac același lucru? Ei bine, aceasta este erezia numită pelagianism. Pelagius era un individ, pe vremuri, care considera că pentru a-l urma pe Isus… Isus era doar un mare Învățător de morală, care nu ne oferă haruri, ci doar ne arată calea. Așadar, prin forțele proprii putem trăi asemenea lui Isus. Însă aceasta e o erezie: deci Batman iese din cursă.
Dar celălalt candidat, Superman? Chiar Fulton Sheen (Arhiepiscop), cu 50 de ani în urmă, spunea că Superman seamănă oarecum cu Isus. Este fiul, trimis pe pământ, într-un fel ne salvează. Nu este deloc rău. Însă în același timp, gândim: bine, dacă așa suntem noi, seamănă mult cu viziunea modernistă sau umanistă, ca la Jean-Jacques Rousseau sau la Friedrich Nietzsche, care spune: „Nu este nimic în esență greșit la tine, ai deja toată puterea în tine, nu ești căzut, ci ești bun; ești bun, nu (ai natura) căzută.” Cam ca la Superman: ai toate puterile. Nu ai nevoie de nimic și aceasta este tot o erezie, deoarece înțelegem că deși suntem creați pentru măreție, deși ai o demnitate incredibilă și ești creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, suntem totodată căzuți (ca natură), deci nu suntem nici Superman.
Așa că trebuie să fie altcineva. Avem o natură umană bună care e coruptă, deci ceva trebuie să ni se fi întâmplat pentru a ne schimba. Iată următorul tip, Iron Man – Tony Stark. În filmul „Avengers”, în care el și Captain America se cam ironizează unul pe altul și Captain America (Steve Rogers) îi spune lui Iron Man (Tony Stark): „Fără costum, ce ești?” Și el spune: „Miliardar, filantrop, playboy, geniu, super-geniu…” Realitatea este că fără costum, Tony Stark este bun, are bunătate, este miliardar, geniu, filantrop, dar este totodată corupt. Tony Stark este un personaj afectat de rău, dar ceea ce îl face super-erou este să își pună costumul, în exteriorul lui. Nu este un lucru rău, este ca și cum ai spune că ești îmbrăcat în Cristos, îmbrăcat cu putere de Sus. Nu este rău, dar în același timp nu este viziunea catolică despre ce face harul pentru noi. Mai degrabă este viziunea protestantă cu privire la ce face harul. Este o acoperire: nu îl schimbă pe Tony Stark substanțial. Când îl poartă poate face lucruri mărețe. Este super. Este minunat. Dar nu îl schimbă pe el ca ființă umană.
Trebuie să se întâmple ceva mai profund. Ce spuneți de acesta? Ce ziceți de Captain Marvel? Poate nu îl știți; este cunoscut și sub numele de Shazam. Povestea lui este așa: Billy Batson, un simplu copil, un vrăjitor vine la el și îi spune: „Dacă vei spune ‘Shazam’ vei avea puterea lui Hercule, viteza lui Mercur, înțelepciunea lui Solomon și toate astea.” Poate aceasta înseamnă viața creștină, deoarece el este schimbat. Este un copil bun, își face treaba, dar această putere din exterior vine în el și îl schimbă substanțial. Este destul de aproape, dar iată problema: este cu ce face el, ceea ce face Billy Batson. Spune cuvântul „Shazam” și se transformă în Shazam. Are putere incredibilă, har incredibil, forță incredibilă – bine, nu har, dar forță. Dar dacă vrea să nu trăiască așa, spune „Shazam” din nou și se întoarce la a fi Billy Batson. Nu erou, nu super puternic, nu plin de forță.
Acesta este cred modul în care mulți creștini ar prefera să trăiască așa apostolatul creștin. Noi spunem cuvintele: „Isuse, vino în inima mea!” Îl invocăm pe Spiritul Sfânt când dorim cu adevărat, dar când nu prea vrem să îl urmăm pe Cristos, doar spunem: „Doamne, du-te înapoi pe raft.” Punem și dăm jos creștinismul nostru așa cum unii oameni își pun pălăria și apoi o dau jos. Ca Shazam. Dar care e mai potrivit? Cel mai potrivit? Cred că cel mai bun exemplu de super-erou, care se potrivește cu ceea ce suntem ca și creștini este Steve Rogers.
Să ne întoarcem la povestea lui Captain America. Este acest tânăr, Steve Rogers. Cum este el? Este un tânăr bun. E curajos, are noblețe, vrea să lupte pentru cei dezavantajați, dar deși este bun, nu poate. Încearcă să se lupte, dar el este cel bătut. Încearcă să apere oamenii, dar este doborât la pământ. Încearcă să se înroleze, dar nu este suficient de puternic pentru aceasta. Nu este deci nici Superman, nici Batman. Ce se întâmplă totuși? I se dă un ser pentru a deveni super-soldat. Efectul lui nu este ca o forță exterioară care îl ajută să fie puternic la exterior, ci ia tot ceea ce este el și îl amplifică.
Aceasta este de fapt teologie catolică. Noi credem că harul construiește pe natura noastră și o perfecționează. Noi credem că harul lucrează cu natura noastră, o înalță și o perfecționează. De aceea, în timpul acelei mici dispute dintre Tony Stark (Iron Man) și Steve Rogers (Captain America), când acesta îl întreabă: „Fără costum, ce ești?”, Tony Stark se uită la Steve Rogers și îi spune: „Tot ceea ce este special la tine a venit dintr-o sticlă.” Prima dată când am văzut mi-am spus: „Ce urât să spui așa ceva!” Apoi m-am gândit că de fapt este adevărat. El era bun în sine, dar căzut, nu suficient de puternic pentru a face aceasta, dar acel lucru exterior a ajuns în interior și l-a transformat substanțial dinspre interior spre exterior. Și este exact ce ți s-a întâmplat când ai fost botezat. Erai bun, dar căzut. Ai fost creat bun, dar nu erai suficient de puternic pentru a rămâne bun. Deci ce s-a întâmplat? Dumnezeu a venit și locuiește în tine acum, a construit pe natura ta, a înălțat-o și a perfecționat-o. Dacă ai fi vorbit cu Maica Tereza și i-ai fi spus: „Pe bune, tot ceea ce este special la tine vine din harul lui Dumnezeu”, ea s-ar fi uitat la tine spunând: „Da, bineînțeles!” Pentru că dacă ai fost botezat ai fost transformat substanțial din interior spre exterior.
Este ce spune acel om în filmul „Captain America”: „Transformă un om bun într-unul grozav”. Ia ceea ce ești tu, în esență, ca ființă umană, după chipul lui Dumnezeu, și amplifică. Devii fiu sau fiică a lui Dumnezeu, Templu al Spiritului Sfânt, discipol al lui Isus Cristos, cineva pus pe această planetă pentru a trăi nu ca Shazam, ci consecvent, în fiecare zi, ca o ființă umană integră. Cred că este ceva extraordinar. Toți ceilalți sfinți, vreau să spun eroi, nu sfinți, au alter-ego-uri: Billy Batson – Captain Marvel (Shazam) Bruce Wayne – Batman, Clark Kent – Superman. Steve Rogers, căpitanul Steve Rogers este Captain America tot timpul. Este mereu căpitanul Steve Rogers. Nu are un costum să îl tot pună și scoată.
Și aceasta suntem chemați să facem și noi, ca și creștini. Înțelege că harul lui Dumnezeu, prezența Sa, însăși viața Sa, El Însuși trăiește în tine chiar acum. El ia toate calitățile tale și le intensifică, ia toate rănile tale și vrea să le vindece, sau măcar să se folosească de ele. Ai fost făcut fiu sau fiică a lui Dumnezeu. Fie ca noi să primim harul Său și să cooperăm cu acest har pentru a trăi fiecare moment al fiecărei zile demni de acest nume: fiu sau fiică a lui Dumnezeu.
De la noi toți, de la Ascension Presents, numele meu e pr. Mike, Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Dacă vreunul dintre aceste clipuri te-a ajutat vreodată, în orice fel, distribuie-l, scrie pe Twitter, distribuie-l pe Facebook sau orice altă nou rețea socială va mai fi. Dacă e destul de scurt îl poți distribui pe Instagram. Nu este, dar totuși ar putea fi. Dă un like, abonează-te!