Symbolon: Maria și sfinții

Edward Sri

Dr. Edward Sri explică rolul Mariei și al sfinților în teologia catolică. Isus ne-a dăruit-o pe Mama Sa, Maria, ca Mamă spirituală a noastră, iar ea mijlocește pentru noi în cer înaintea Fiului ei. Prin creșterea relației cu Maria – și cu ceilalți sfinți – creștem în comuniune cu Cristos. Subtitrare: Cristofori.

Durată: 36 minute și 26 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

Etichete: *

Episodul 9
MARIA ȘI SFINȚII

Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma e principala biserică dedicată Mariei în toată lumea. Totul din această Bazilică ne vorbește despre istoria Mariei și rolul ei important în viața creștină. În interiorul Bazilicii suntem înconjurați de numeroase imagini artistice ce ne conduc prin viața Mariei – de la nașterea Fiului ei, Isus, la ultimele ei momente pe pământ. În spatele altarului principal e un mozaic impresionant cu Isus încoronându-și Mama, Maria, ca Regină în Împărăția Sa cerească. Pelerini din toată lumea vin în această frumoasă biserică cerându-i Mariei să se roage pentru ei, ca să se apropie tot mai mult de Fiul ei, Isus. Dar unii s-ar putea întreba dacă toată această atenție pe Maria nu e exagerată. De ce îi acordă catolicii atâta atenție Mariei? Și de ce i-ar dedica o întreagă Bazilică? Unii se întreabă dacă atenția catolică dată Mariei nu ne distrage de la o relație cu Cristos. Sunt între întrebările pe care le vom analiza explorând ceea ce catolicii cred cu adevărat despre Maria și de ce.

SYMBOLON – credința catolică explicată –

Încă din Biserica primară, mulți creștini au cinstit-o pe Maria ca Regină. În arta sacră apare adesea cu o coroană pe cap. Rugăciunile și imnurile sacre o venerează ca încoronată în cer, domnind cu Fiul ei. Într-adevăr, Biserica Catolică învață că Maria este Regina în Împărăția lui Cristos. Dar de unde vine aceasta? De ce catolicii o văd pe Maria ca Regină? E înrădăcinată în tradiția biblică a reginei-mamă. În Israelul antic, nu soția regelui domnea ca regină, ci mama regelui. Ca membră a curții regale, regina-mamă stătea pe tron, purta coroană și era mijlocitoarea poporului. Oamenii își aduceau petițiile la regina-mamă, știind că ea le va prezenta fiului ei regal. De exemplu, în 1Regi 1, citim despre o femeie, Batșeba, care e soția regelui, a regelui David. Când vrea să își viziteze soțul regal, intră în camera regală dar trebuie să se plece în fața lui, să îi aducă omagiu, și să spună: „Fie ca regele David să domnească pe vecie!”

Dar în capitolul următor, citim ceva foarte diferit. Regele David a murit și acum fiul Batșebei, Solomon, e rege. Aceasta o face pe Batșeba regina-mamă. Și ca regină-mamă, când intră în camera regală să își viziteze fiul, regele, nu mai trebuie să se plece în fața lui – el se ridică și se pleacă în fața ei, cinstind-o ca regină-mamă. Și poruncește să fie adus un tron pe care să stea ea; acel tron e așezat la dreapta lui – în Biblie e poziția de autoritate. Mai important: o vedem pe Batșeba aducând o petiție din partea unui cetățean al regatului și prezentând-o fiului ei regal. Regele Solomon îi spune: „Cere, mamă, căci nu îmi voi întoarce fața de la tine!” Aceasta explică de ce catolicii o văd pe Maria Regină și de ce duc cereri la ea. Ca Mama lui Isus Cristos, Regele, Maria e văzută biblic ca Regina-Mamă și ca Regină Mamă, ea e mijlocitoarea poporului.

E unul din motivele pentru care catolicii caută mijlocirea ei, având încredere că ea, ca regina-mamă din trecut, prezintă nevoile noastre Fiului ei regal, Isus. Această idee de mijlocire, a cere Mariei și sfinților să se roage pentru noi, e destul de simplă. Noi, catolicii, nu ne rugăm Mariei și sfinților așa cum ne rugăm lui Dumnezeu. Sfinții nu sunt divini. Dar le cerem să se roage așa cum i-am cere unui prieten sau unei rude. Singura diferență e că Maria și sfinții sunt în ceruri, aproape de tronul lui Dumnezeu, așa că rugăciunile lor sunt puternice. Deoarece familia lui Dumnezeu, Biserica, e atât de unită, nici moartea nu ne poate despărți de frații noștri în credință care ne-a precedat. Pentru că Maria și sfinții au o comuniune așa strânsă cu Isus Cristos în cer, ei rămân și în comuniune cu noi, creștinii de pe pământ. Pot auzi rugăciunile noastre și mijlocesc constant pentru noi.