Trei pași pentru rugăciunea neîncetată

pr. Mike Schmitz

La 1Tesaloniceni 5,17 ni se cere să ne rugăm fără încetare… dar cum se poate așa ceva? Pr. Mike Schmitz ne sugerează un proces în trei pași, folosit de Sf. Francisc de Sales. Tot ce trebuie să faci este să ceri, oferi și accepți.

Clipul a fost subtitrat de Maria Chiorean și Teodora Capan. Dacă subtitrarea nu apare, activați-o.

Durată: 5 min 34 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

Acum se înregistrează. Ok, să-i dăm drumul. Am încercat să ajustez lumina. Nu știu dacă este prea mult. E prea mult?

3 PAȘI PENTRU RUGĂCIUNEA NEÎNCETATĂ

Vă salut, sunt pr. Mike Schmitz, și suntem la Ascension Presents. Vorbesc cu oameni care, într-un fel, se plâng că simt că nu se pot ruga atât de des cât ar vrea. Ceea ce este foarte normal. Căci ce auzim? Ni spune că e esențial să ne rugăm. Isus ne spune în Evanghelie: „Când te rogi, mergi în camera ta și roagă-te.” Nu spune: „Dacă cumva te rogi…” Nu! „O vei face, deci când o vei face, să o faci așa.”

Înseamnă că trebuie să rezervăm un timp pentru acel timp 1 la 1 cu Domnul. Și este foarte bine! Fie că sunt 10 minute sau unii dedică o oră în fiecare zi: este excelent! Însă trebuie să recunoști că și dacă te rogi o oră pe zi, chiar dacă ești Maica Tereza de Calcutta, Sf. Tereza de Calcutta, și te rogi 3-4 ore pe zi, rămân oricum 20 sau 21 de ore pe zi în care nu te rogi. Așadar, ți-am dat din timpul meu, Isuse, fie că au fost 10 minute sau 4 ore, dar restul timpului îmi aparține. Nu există o cale să facem ce cere Scriptura: să ne rugăm fără încetare? Nu există o cale pentru a-l aduce pe Dumnezeu în restul zilei noastre?

De fapt… există! Și este mult mai ușor decât ai crede. Iată un proces în trei pași, pe care Sf. Francisc de Sales l-a prezentat unor oameni obișnuiți, muncitori. Da, își rezervau un timp zilnic pe care îl dedicau la acel 1 la 1 cu Domnul. Atunci ai un dialog intim cu Dumnezeu, nu? Bineînțeles. Dar oamenii doreau să fie cu Dumnezeu mereu, doreau să reușească ce spune Scriptura: să se roage neîncetat. Atunci, Sf. Francisc de Sales a spus așa, foarte simplu, e un proces în trei pași, și se desfășoară astfel: ceri, oferi și accepți.

Primul pas este a cere. Îi ceri lui Dumnezeu să fie cu tine. Evident, Dumnezeu e peste tot: e omniprezent. Și nu doar omniprezent: e atent la tine. În orice moment – credem aceasta – Dumnezeu este complet prezent cu tine. Este atent la tine. Așadar, când spunem: „Cere prezența lui Dumnezeu”, de fapt suntem noi atenți la El.

Numărul doi: oferă. Deci orice am face în acel moment, i-l oferim lui Dumnezeu. Fie că e un moment grozav, unul important, fie un moment foarte dificil, de durere și supărare. Poate să fie ceva de genul… Am niște prieteni care înainte să înceapă antrenamentele fac mereu aceasta: cer, oferă și acceptă. „Doamne, fii atent la mine și fă să fiu atent la Tine în această alergare. Îți ofer bucuria acestei alergări. Îți ofer și suferința acestei alergări pentru că poate să fie destul de dureros.” Și oferă acel timp lui Dumnezeu.

Al treilea lucru este acceptarea. Spun așa: Doamne, fii atent la mine. Eu sunt atent la Tine. Îți ofer acest moment ca pe un sacrificiu și, în al treilea rând, accept, aleg să accept orice ar aduce acest moment; aleg să accept orice rezultă din acest moment petrecut cu Tine. Dacă faci așa (e foarte simplu: cere, oferă și acceptă) se va transforma complet nu doar modul de relaționare cu Dumnezeu, ci va transforma modul în care trăiești.

Gândește-te: dacă îi ceri lui Dumnezeu să fie atent la tine, ceea ce faci este să permiți fiecărui moment să fie un sacrament. Ce este un sacrament? E un semn sacru… un canal de har. Fiecare moment ajunge să fie un sacrament. De fapt, sunt sfinți importanți din trecut care vorbeau despre sacramentul momentului prezent. Fiecare moment este o oportunitate de a-l întâlni pe Dumnezeu. Așadar când spui: „Doamne, fii atent la mine. Sunt atent la Tine. Te rog, fii prezent.” faci din acel moment un sacrament.

Numărul doi: când îl oferi, faci din fiecare moment un sacrificiu. Gândește-te: nu trebuie să fie dificil sau dureros, trebuie doar să fie o jertfă pentru tine. Poți face aceasta chiar și când mergi la culcare. „Doamne, fii atent la mine, sunt atent la Tine în timp ce merg la somn și îți ofer acest somn ca jertfă, îți ofer acesta ca un dar.” Am făcut aceasta odată. Nu trebuie să fie atât de dur încât să te chinuie. Atât de mulți oameni nu înțeleg corect. Credem că trebuie să îi oferim lui Dumnezeu doar ce e perfect sau ceea ce e foarte, foarte greu spre deosebire de: „Doamne, ce zici de lucrurile extraordinare?”

Vara trecută îmi amintesc a fost unică, pentru că am ales să o împărtășesc cu niște oameni. Am făcut carne la grătar și aveam o bere. Și în timp ce găteam carnea și beam din bere am spus: „Doamne, fii atent la mine. Eu sunt atent la Tine și îți ofer acest moment; îți ofer acest timp. Această gură de bere într-o zi frumoasă de vară, carnea la grătar, ca un dar pentru Tine. Și mă angajez să accept orice vine din acest moment.” În acest caz a fost un stomac plin și multă plăcere mâncând carne și bând o bere bună.

Deci dacă facem aceasta: cerem, oferim și acceptăm, a cere face fiecare moment un sacrament, a oferi face fiecare moment un sacrificiu, iar a accepta face fiecare moment unul de abandonare. Aceasta este cheia vieții spirituale. Imaginați-vă cum ar arăta viața voastră dacă în fiecare moment te gândești: „Doamne, fii prezent, fii atent la mine. Când sunt cu prietenii, mă uit la film, citesc o carte, mă duc să dorm, mă îndrept spre autobuz. Înseamnă că fiecare moment din viața ta, din viața mea poate fi un sacrament, un sacrificiu și o oportunitate de a ne abandona inimile Tatălui nostru iubitor.

De la noi toți, de la Ascension Presents, numele meu e pr. Mike, Dumnezeu să vă binecuvânteze!