Trei tipuri de credință

Taylor Marshall

Părinții Bisericii, începând cu Augustin, vorbesc despre trei niveluri de credință în Dumnezeu:

  1. credere Deum (a crede că este un Dumnezeu): Adică pur și simplu să crezi că Dumnezeu există. Și diavolii au o astfel de credință, după cum Sf. Iacob explică în epistola sa („Tu crezi că este un singur Dumnezeu? Bine faci! Şi diavolii cred şi se cutremură” – 2,19)
  2. credere Deo (a-l crede pe Dumnezeu): Adică a crede că ceea ce spune El este adevărat. Dacă Dumnezeu spune: „Isus este Fiul Meu”, îl crezi. Dacă Dumnezeu spune: „Sunt Păstorul tău. Voi avea grijă de tine”, îl crezi.
  3. credere in Deum (a crede în Dumnezeu): Înseamnă a-ți pune credința, încrederea, chiar pe tine însuți în Dumnezeu. Este forma cea mai înaltă de credință.

Sfântul Augustin spune că credere in Deum înseamnă a te abandona în Dumnezeu. În momente și perioade de durere, depresie, nopți spirituale, trădare, confuzie, faliment, divorț, cancer sau moarte, cea mai înaltă formă de credință transcende simpla credință că Dumnezeu există sau încrederea în afirmațiile Sale.

Explorează cele trei niveluri ale credinței. Unde te afli tu? Sincer, eu am tot urcat și coborât pe această scară. Uneori putem fi mulțumiți cu nivelul 2 (credere Deo). Chiar dacă viața merge bine, încearcă să treci mai sus, roagă-te pentru credere în Deum.

Taylor Marshall

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

Acest material – și altele interesante – se găsesc pe situl personal al lui Taylor Marshall.

Vezi situl

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 17 mai 2016
ID intern: 00159