Ușile de la iconostas în Săptămâna Luminată

El este Marius, și știe că de-a lungul Săptămânii Luminate ușile iconostasului rămân larg deschise. Nu pentru că le-ar uita preotul așa, ci pentru a ne aminti de mormântul gol al lui Isus Cristos înviat, cu piatra (ușile) rostogolită (deschise).

Marius știe.
Acum știi și tu.

 

Etichete:

Fii Cristofor!

Îți place mesajul din această pagină? Dacă da, te invităm să fii Cristofor, adică purtător de Cristos, distribuind mesajul paginii în rețelele sociale pe care le folosești. Ai la dispoziție butoanele din stânga paginii, sau butonul de mai jos, care te va conduce la această postare pe pagina noastră de Facebook!
Alte informații

Una dintre cheile de „citire” a altarului este aceasta: masa altarului reprezintă lespedea mormântului, zona altarului fiind mormântul în sine, iar ușile piatra ce a pecetluit intrarea. Cu această înțelegere în minte devine evident mesajul ușilor deschise din Săptămâna Luminată: piatra de pe mormânt a fost dată la o parte, iar mormântul este gol, căci Cristos a înviat!

Faptul că ușile, cele împărătești și cele diaconești, sunt deschise după Înviere, pe toată durata Săptămânii Luminate, ne mai amintește ceva: că evenimentele zilelor anterioare (patima, moartea și Învierea) au condus la deschiderea ușilor Raiului, închise după păcatul comis de Adam și Eva. Văzând ușile deschise la iconostas în Săptămâna Luminată ne amintim ce mare dar ne-a obținut Mântuitorul.

(mulțumim pr. Gabriel Marincaș pentru informațiile furnizate)

Iată și două trimiteri utile pentru cei ce stăpânesc limba engleză despre Săptămâna Luminată.

Wikipedia OrthodoxWiki

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 2 mai 2016
ID intern: 00133