Viața Papei Francisc

Catholic Link

Un scurt clip despre Papa Francisc – Jorge Mario Bergoglio (apărut în original după alegerea sa, ca prezentare a – pe atunci – noului Pontif).

Durată: 4 min 0 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

Etichete:

Domnul ne-a binecuvântat cu un nou Sfânt Părinte. Dar cine este el? De unde vine? Cum este el? Jorge Mario Bergoglio s-a născut în Buenos Aires, Argentina, pe 17 decembrie 1936. Tatăl său a fost muncitor la căile ferate. Mama – casnică. Împreună i-au crescut pe Jorge și cei 4 frați. A dorit să studieze chimia și a învățat din greu la Universitatea din Buenos Aires. Apoi și-a schimbat planurile, așa că la vârsta de 21 de ani a intrat într-un seminar iezuit, iar după ani de studiu și rugăciune a fost hirotonit preot. Ca preot, a îmbrățișat o viață plină de fericire și a putut să îi ajute pe alții în atât de multe moduri. Pe lângă administrarea Sacramentelor a fost profesor și îndrumător pentru tinerii iezuiți, și, da, până în ziua de azi, un mare iubitor al fotbalului. Echipa sa favorită este clubul argentinian „San Lorenzo”.

După câțiva ani, comunitatea sa i-a cerut să își slujească frații ca superior provincial; apoi ca rector al seminarului, și dacă credeți că aceasta a fost mult, mai apoi Dumnezeu l-a chemat să devină Episcop. Și în timp ce responsabilitățile sale au tot crescut, a știut că cel mai bun mod de a sluji e să fii smerit, să stai aproape de Domnul în rugăciune și să fii fidel Bisericii. Drumul său nu a fost, desigur, fără dificultăți. De multe ori a trebuit să îndure insulte și neînțelegeri. Totuși, iubirea adevărată cere mereu sacrificii. V-am spus că face toate acestea cu un singur plămân funcțional? După ce o parte dintr-un plămân i-a fost extirpată, când era tânăr, a știut că Duhul Sfânt va trebui să respire suplimentar pentru el.

După câțiva ani de episcopat, pe când credea că aceasta a fost mult Papa Ioan Paul al II-lea l-a creat Cardinal, o funcție importantă cu tot felul de însărcinări. Deși mulți pot avea unele idei ciudate despre viața de Cardinal, pentru el multe lucruri au rămas la fel: a locuit într-un apartament simplu, a continuat să își gătească și chiar folosea metroul în locul unei mașini cu șofer. Știa că cea mai bună cale de a sluji era să fie aproape de cei pe care îi iubea, însoțindu-i în sarcinile lor de zi cu zi.

Și în fine, dacă credeți că până aici a fost mult, nu cu mult timp în urmă (2013) Cristos i-a cerut lui Jorge încă un mare pas al credinței: să devină Vicarul Său pe pământ, să își dedice viața slujirii Bisericii Universale ca Papă. O cerere intimidantă, fără îndoială. Dar – am văzut – Jorge a avut încredere în Domnul toată viața sa, în perioadele dificile și în perioadele bune. S-a străduit mereu să îi spună „Da” Domnului și nu avea să se oprească acum. Și astfel, cu inima plină de credință, Jorge a acceptat chemarea Domnului, părăsindu-și familia, prietenii și țara. Și-a luat un nume nou: Francisc; o casă nouă: Roma; și o nouă misiune: să fie Papă. Toate din iubire pentru Cristos și din iubire pentru noi.

„Implor mijlocirea Fecioarei Maria, a Sf. Iosif, a Ss. Petru și Paul și a Sf. Francisc ca Duhul Sfânt să mă însoțească în slujirea mea, și vă cer tuturor: Rugați-vă pentru mine!”