Vinerea Sfântă: Semnificația Crucii

pr. Mike Schmitz

Mulți oameni se întreabă despre – și chiar se înfurie pe – căile lui Dumnezeu. În acest videoclip pentru Vinerea Mare, părintele Mike explică de ce răspunsurile lui Dumnezeu ne par adesea a fi contradictorii. În timp ce moartea lui Isus pe Cruce nu are nici un sens conform înțelepciunii umane, conform înțelepciunii perfecte a lui Dumnezeu, Crucea răspunde la toate întrebările noastre cele mai arzătoare într-un mod în care numai Dumnezeu poate răspunde la ele.

Traducerea subtitrării: Ioan Moldovan.

Durată: 6 min 47 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

Etichete: *

Vinerea Sfântă: Semnificația Crucii

Vă salut! Sunt pr. Mike Schmitz și suntem la Ascension Presents. În acest Post, în acest timp din anul bisericesc, medităm la Cruce, reflectăm la ea, și este interesant, pentru că încă de la începutul creștinismului, Sf. Paul a numit Crucea lui Cristos puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu, lucru ce nu are sens pentru noi, nu? Aceasta e puterea lui Dumnezeu? Isus Cristos, Dumnezeu Însuși, Dumnezeu și om complet umilit, complet lipsit de putere, complet dezgolit. Aceasta este puterea lui Dumnezeu, mort pe Cruce? Înțelepciunea lui Dumnezeu? Cum poate fi aceasta înțelepciune? Paul recunoaște că crucea ar fi… e un semn de contradicție. A fost profețit că Isus va fi un semn de contradicție, profeție făcută de Simeon la începutul Evangheliei lui Luca, la începutul vieții lui Isus. Crucea e mereu ceva nelalocul lui și Crucea e mereu 100% relevantă.

În primele secole, aș spune chiar primul mileniu și jumătate, sau chiar mai mult, de creștinism, crucea a fost considerată răspunsul lui Dumnezeu la păcatul nostru. Iată-ne, după dreptate, recunoaștem că suntem păcătoși, că suntem separați de Dumnezeu, că alegem să îi spunem „nu” lui Dumnezeu, alegem să ne folosim unii de alții, alegem să îl respingem pe Dumnezeu, alegem să nu fim poporul care Dumnezeu ne-a chemat să fim. Iar crucea este răspunsul lui Dumnezeu pentru păcatul nostru. Crucea este modul în care Dumnezeu ne răscumpără sufletele. De ce? Deoarece după dreptate, nu îl merităm pe Dumnezeu. După dreptate, dacă spun: „Nu te vreau, Doamne”, merit să nu îl primesc pe Dumnezeu. Înțeleg aceasta, după dreptate, eu sunt inculpat, și așa se vedeau creștinii, așa se vedeau oamenii. Eu sunt inculpat, și totuși, Fiul lui Dumnezeu îmi ia apoi locul, și prin aceasta îmi răscumpără sufletul.

Este remarcabil. Este adevărat. Se numește ispășire prin substituție. În loc ca eu să sufăr, Isus ispășește prin substituție. El este Cel Care suferă în locul meu. Eu eram inculpat, eu eram vinovat, iar crucea este acum modul în care Dumnezeu îmi răscumpără sufletul. Însă ceva interesant s-a întâmplat în ultimii peste 100, poate 200 de ani, iar acel lucru e schimbarea modului în care ne vedeam pe noi și pe Dumnezeu. Și cum ne vedeam nu era ca fiind noi inculpați; ne uitam peste tot în lume și vedeam tot păcatul din lume. Vedeam tot eșecul din lume, toată suferința din lume.

Nu e mai mult păcat, suferință, eșec, decât au văzut alții în anii, secolele precedente. Noi vedeam prin lentile diferite, dintr-un alt punct de vedere. Și lentilele, punctul nostru de vedere diferit era acesta: „Doamne, dacă ai fi cu adevărat bun, dacă ai fi cu adevărat puternic, atunci ai îndepărta toată suferința. Doamne, dacă ai fi puternic, ai îndepărta tot păcatul. Doamne, dacă ai fi cu adevărat bun, ai îndepărta de fapt durerea noastră.” Și venim înaintea lui Dumnezeu nu fiind noi inculpați, ci judecându-l noi pe Dumnezeu. Îl judecăm și spunem: „Cum îndrăznești să nu faci nimic în fața suferinței? Doamne, cum îndrăznești să nu faci nimic în fața durerii mele?” Iar lucrul nebunesc este acesta: tot Crucea este răspunsul. Tot puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu sunt răspunsul.

De ce? Pe vremuri, când ne vedeam pe noi înșine ca fiind inculpați, Crucea era răspunsul lui Dumnezeu, Crucea era modul în care Dumnezeu ne răscumpără sufletul. Când îl facem pe Dumnezeu inculpat, tot Crucea este răspunsul, căci crucea e modul în care Dumnezeu ne recâștigă încrederea. Pentru că permite ca tot acel rău și toată acea suferință și durere să îl copleșească. Imaginea lui Isus pe Cruce nu este doar un semn pentru: „O, Doamne, atât de mult mă iubești! Tu îmi răscumperi sufletul, Doamne, pentru că eu sunt vinovat”; ci înseamnă și: „Iată cât de smerit ești, Doamne. Iată cât de puternic ești, cât de înțelept ești, pentru că te lași complet dezgolit, te lași total copleșit de suferința, de răul și moartea din lume.” De ce? Pentru ca atunci când privesc la Cruce, la imaginea cu Isus pe crucifix, să spun: „Acesta e Dumnezeul care iubește, care îmi cunoaște durerea inimii. Acesta e Dumnezeul care ne cunoaște suferința, care ne recâștigă încrederea.” Când privești la Isus pe Cruce, vezi un Dumnezeu în care poți avea încredere.

Știți ce? Când m-am gândit prima oară sau când am înțeles aceasta, m-am enervat. Mă gândeam: „O, omul modern stupid. Suntem atât de prostănaci.” Nu pot să cred că l-am considerat culpabil pe Dumnezeu. Eu sunt inculpatul. Eu sunt vinovat, El nu e. Apoi am citit ce spunea Papa Benedict al XVI-lea și era clar că recunoștea același lucru și spunea: „Este bine. Este în regulă.” Mă gândeam: „Ce?! Cum așa, Papa Benedict? Cum să fie ok?” Și el a explicat: Pentru că Dumnezeu este atât de bun, este atât de puternic și atât de înțelept încât Crucea va fi mereu răspunsul pentru orice întrebare, orice încercare pe care am aduce-o în fața Domnului Crucea va fi întotdeauna răspunsul. Iar dacă o nouă întrebare vine în următorul deceniu, secol sau mileniu, Crucea va fi în continuare răspunsul lui Dumnezeu. La întrebarea: „Ce fac cu păcatul meu?”, Crucea e modul în care Dumnezeu îmi răscumpără sufletul. Crucea e răspunsul lui Dumnezeu la: „Doamne, pot cu adevărat să am încredere în Tine?” Dumnezeu golindu-se de Sine pe Cruce e modul în care ne recâștigă încrederea. Și dacă aveți o altă întrebare, vă spun: Crucea va fi răspunsul. Pentru că Crucea e răspunsul lui Dumnezeu, puterea și înțelepciunea Lui și răspunde la toate întrebările.

În această Săptămână Sfântă, în această Vineri Sfântă, în această viață, vă invit să nu îl îndepărtați pe Cristos pe Cruce din viața voastră, pentru că întotdeauna veți avea o cruce, întotdeauna veți avea o durere, și dacă scot Crucea lui Cristos din viața mea, nu e că nu voi mai avea crucea, voi avea în continuare durerea, dar nu îl voi mai avea pe El. Țineți strâns crucea. Să o aveți în fața ochilor voștri în fiecare zi și lăsați puterea lui Dumnezeu și înțelepciunea lui Dumnezeu să fie răspunsul lui Dumnezeu pentru toate întrebările voastre. Din partea noastră, de la Ascension Presents, sunt pr. Mike. Dumnezeu să vă binecuvânteze!