Voința liberă face răul posibil

C.S. Lewis

Voința liberă face răul posibil. Și atunci de ce am mai primit-o? De ce ne-a mai creat așa Dumnezeu? Nu era o altă cale, fără libertate, dar cu fericire?

Dumnezeu a creat ființe care au liberă voință. Adică creaturi care o pot lua pe un drum bun sau pe unul rău. Unii cred că își pot închipui o creatură care era liberă, dar nu avea posibilitatea de a greși; eu nu cred așa ceva. Dacă cineva este liber să fie bun, el este de asemenea liber să fie rău. Iar libera voință este ceea ce a făcut răul să fie posibil. De ce atunci le-a dat Dumnezeu oamenilor liberă voință? Pentru că libera voință – deși face ca răul să fie posibil – este și ceea ce dă valoare dragostei, binelui și bucuriei. O lume de automate – de creaturi care funcționează ca mașinile – nici nu ar fi meritat să fie creată.

Desigur că Dumnezeu știa ce s-ar întâmpla dacă oamenii și-ar folosi greșit libertatea: a crezut, se pare, că riscul merita să fie acceptat. Poate că ne simțim înclinați să nu fim de acord cu el. Dar există o problemă în a nu fi de acord cu Dumnezeu. El este sursa din care vine puterea noastră de a judeca; nu se poate ca tu să ai dreptate și El nu, după cum un pârâu nu poate urca mai sus de izvorul său. Când pledezi împotriva Lui, pledezi chiar împotriva puterii care te face capabil să pledezi; este ca și cum ai tăia craca pe care stai. Dacă Dumnezeu consideră că această stare de război în univers este prețul pe care îl merită libera voință – dată unei lumi vii în care creaturile pot face cu adevărat binele sau răul, astfel încât se pot întâmpla lucruri într-adevăr importante, iar nu unei lumi de jucărie care se mișcă doar dacă El trage sforile – atunci putem fi convinși că merită să plătim acest preț.

C.S. Lewis
Creștinism, pur și simplu

[etichete]

Fii Cristofor!

[share]

Alte informații

Ce știi despre viața lui C.S. Lewis?

Citește despre viața lui

Tehnice

Realizare grafică: Radu C. Cristofor
Data publicării: 6 decembrie 2016
ID intern: 00409