WG - Botezul cu Duhul Sfânt și cu foc

pr. Dave Pivonka

Episodul 3 din seria „Wild Goose / Gâsca Sălbatică – descoperirea unei relații mai profunde cu Duhul Sfânt”, prezentată de pr. Dave Pivonka TOR.

Isus a venit să ne boteze în Duhul Sfânt, iar puterea și harul care provin din botezul în Duhul Sfânt schimbă viețile. Pentru milioanele de catolici din lumea întreagă, care au avut această experiență, este un har transformator ce aduce libertate, pace și însăși prezența lui Dumnezeu. Din păcate, pentru mulți catolici termenul de „botez în Duhul Sfânt” nu este un termen cu care sunt familiari. În acest segment vom discuta ce este botezul în Duhul Sfânt.

Seria integrală (subtitrată în engleză și spaniolă) se găsește pe WildGoose.tv.

Clipul este subtitrat în română (traducerea: Oana și Radu C.). Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 27 min 44 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

[etichete]

Am fost botezat inițial în Duhul Sfânt într-un mod în care probabil mulți oameni nu au fost. Botezul meu în Duhul Sfânt a avut loc chiar pe 11 septembrie (2001, atacul terorist din SUA).

BOTEZUL CU DUHUL SFÂNT ȘI CU FOC

Îmi amintesc prima dată, cred că prima dată când am experimentat prezența lui Dumnezeu a fost în cadrul reculegerii pentru familii la care participam. Aveam 5-6 ani, și eram la un foc de tabără. Este ceva la foc care cumva îți captează imaginația. Poți să stai și să te uiți la el, în special când ești copil. Îmi amintesc că priveam acel foc, iar focul trosnea și scânteile zburau spre cer. Era noaptea târziu, era întuneric, întuneric beznă. Stelele se vedeau și eu priveam scânteile care mergeau spre cer. Se pierdeau printre stele. Pentru un copil de cinci ani, aceasta era pur și simplu, nu știu, eram copleșit de mărimea, de imensitatea stelelor și a universului și toate celelalte. Îmi amintesc că în acea noapte, în acel context lumea părea atât de mare, iar eu păream atât de mic.

Dar cel mai frumos lucru este că în acel moment am știut că Dumnezeu este real. Am știut dincolo de orice umbră de îndoială că în contextul acelui foc și al stelelor de pe cer și al universului, Duhul lui Dumnezeu, da, a venit asupra acestui copil de cinci ani. Și am știut că Dumnezeu este real, am știut că Isus este real. Am știut că toate relatările auzite, copil fiind, sunt adevărate, totul în jurul acestui foc. Așadar focurile de tabără îmi amintesc de aceste lucruri. Dar focurile de tabără îmi amintesc și de Scriptură. Este frumos când te uiți la al treilea, cred că e al treilea capitol de la Matei. „Eu vă botez cu apă, spre convertire, însă cel care vine după mine este mai puternic decât mine. Eu nu sunt vrednic să-i duc încălțămintea. El vă va boteza cu Duhul Sfânt și cu foc.”