Zaheu îl întâlnește pe Fiul Omului

Brant Pitre

În episodul cu Zaheu, în care Isus trece prin Ierihon, Zaheu se cațără într-un sicomor. Iar Isus, fără ezitare (și aproape cu puțin umor), se invită în casa lui Zaheu pentru a lua masa cu el. Interesant este că, în acest episod, Isus spune ceva ciudat după ce Zaheu, un colector de taxe șef, se căiește și împlinește legea de a restitui furtul: Isus spune că „mântuirea a venit în casa aceasta, deoarece și el este fiu al lui Avraam” (Luca 19,9). De ce spune Isus acest lucru?  Și ce ne spune istoria lui Zaheu despre misiunea lui Isus în Evanghelii? Secvență publicată de CatholicProductions.com din comentariul la duminica 31 de peste an, anul C. Subtitrare: Ioan M.

În momentul publicării, subtitrarea în română este disponibilă doar pe Cristofori.ro, nu și pe YouTube, în clipul original.

Durată: 3 minute și 0 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube
Etichete: *

ZAHEU ÎL ÎNTÂLNEȘTE PE FIUL OMULUI

Când Zaheu îi răspunde în acest mod lui Isus, ce spune Acesta? „Astăzi, mântuirea a venit în această casă, întrucât și el este fiul lui Abraham” (Luca 19,9). De ce îl aduce Isus pe Abraham în discuție? Care este… De ce spune acestea, aici? Ei bine, din două motive. Primul: amintiți-vă că Zaheu este un vameș. Prin urmare, el este văzut ca un exclus – știți voi, privat de milostivire, unul care nu este acceptat. Este un păcătos; trăiește într-o continuă stare de păcat. Însă, chiar dacă încalcă legea, el este totuși un evreu circumcis; este totuși un membru al legământului cu Abraham. Așadar, ceea ce vrea să spună Isus aici este că atât timp cât este un fiu al lui Abraham, nu este pierdut; nu este privat de milostivire și, de fapt, faptul că este dispus să dea săracilor și să dea înapoi ce a păgubit prin înșelătoria lui arată că „astăzi, mântuirea a venit în această casă” prin căința lui. Însă avem aici și un alt înțeles. Cred că este o dublă interpretare, un fel de joacă de cuvinte – mai multe înțelesuri, căci atunci când Isus spune „astăzi, mântuirea a venit în această casă” este interesant că El spune aceasta în contextul în care El Însuși vine în casa lui Zaheu. „Zaheu [ce spunea El mai devreme?] astăzi trebuie să rămân în casa ta.”

Luca vrea să spună că mântuirea a venit în casa lui Zaheu pentru că acesta s-a căit sau pentru că Isus a venit în casa lui? Răspunsul este afirmativ de ambele părți. Motivul pentru care s-a căit este tocmai pentru că Isus a venit în casa lui și, evident, în inima lui. Iar Isus se folosește de această oportunitate a căinței unui vameș precum Zaheu pentru a descoperi natura misiunii Sale. „Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască ceea ce era pierdut” (Luca 19,10). Îl caută pe Zaheu pentru a-l mântui. Și aceeași trebuie să fie funcțiunea de astăzi a Bisericii: Biserica există pentru misiune. Biserica există pentru a duce Vestea cea Bună mântuirii unei lumi care are nevoie de ea cu disperare. Biserica nu există doar pentru a se susține pe sine, status quo, să meargă lucrurile… ca parohia să meargă în continuare. Biserica există pentru mântuirea sufletelor. Biserica are aceeași misiune ca aceea a Fiului Omului. Așadar, întrebarea pe care o ridică pentru noi parabola este: cum îndeplinesc eu misiunea lui Cristos de a-i căuta și salva pe cei pierduți? Sau murmur și eu ca mulțimea: „Oh! Va mânca în casa unui păcătos?!”