Este Dumnezeu în centrul vieții tale

pr. Mike Schmitz

 

Iată o întrebare incomodă, pe care o putem alunga ca pe o muscă ce ne deranjează… sau să luăm taurul de coarne și să reflectăm la ea. Iar pr. Mike Schmitz ne propune trei direcții concrete de abordare a întrebării pentru a putea răspunde cu adevărat cu „da”.

Traducere: Mircea Fernea. Dacă subtitrarea nu apare, activați-o.

Durată: 4 min 35 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube originalul

Etichete:

ESTE DUMNEZEU ÎN CENTRUL VIEȚII TALE?

Salut! Sunt pr. Mike Schmitz și suntem la Ascension Presents. Vorbeam cu niște persoane cu puțin timp în urmă și le-am întrebat: „E Dumnezeu în centrul vieții tale sau e mai degrabă împins înspre marginea ei?” Răspunsul a fost interesant: „Mă gândesc la Dumnezeu tot timpul. Mă gândesc la El când conduc mașina, când sunt la serviciu, acasă, când fac o drumeție… Mă gândesc la El tot timpul.” Cred că e un răspuns minunat. E minunat să te gândești la Dumnezeu oriunde ai fi. Foarte bine! Dacă faci aceasta, continuă! Bravo!

Nu aceasta era întrebarea, ci: „E Dumnezeu în centrul vieții tale sau la marginea ei?” E pe primul loc în viața ta? E Stăpânul vieții tale? Cineva a scris către Ascension Presents, întrebând: „Cum știu dacă Dumnezeu e pe primul loc în viața mea? Cum știu dacă e Stăpânul vieții mele? Ce trebuie să fac? Sunt pași concreți de urmat?” Eu aș spune: „Hmmm… Da, sunt!” Poate am mai spus aceasta, dar o voi repeta. Privește trei zone.

Trei zone din viața mea: 1. Timpul meu. 2. Banii mei. 3. Mass-media mea. Și întreabă-te: „E Dumnezeu pe primul loc în aceste zone?” Uite la ce mă refer. Mai demult – și mă refer la timpurile biblice când lumea trăia după Biblie… deci chiar și acum – e conceptul primelor roade. Dorim să îi dăm lui Dumnezeu primele roade. Primele roade ale recoltei, ale turmei mele, primele roade ale vieții mele, ale lucrurilor mele. Prima întrebare ce trebuie să mi-o pun: „Îi dau lui Dumnezeu primele roade ale timpului meu?” Nu înseamnă neapărat că a mă ruga e primul lucru din zi, cronologic. Dar înseamnă că acel timp dedicat doar lui Dumnezeu, doar rugăciunii cu Dumnezeu, e primul lucru pe care îl planific în cadrul zilei. E lucrul cel mai important. E numit prioritate. Nu știu dacă știați, dar acum câțiva ani, aș spune cu cca 50-150 ani în urmă (nu mai țin minte exact), „prioritate” era întotdeauna la singular. Dar acum 50-150 ani, nu îmi amintesc, am citit cândva un articol care spunea că „prioritate” a primit și plural. Vorbim despre „prioritățile” noastre. Dar „prioritate” e un singur lucru: acela care e primul. Nu poți avea mai multe lucruri ce să fie toate primele. Prioritatea mea devine deci timpul petrecut cu El. Acesta e planificat primul. Sunt primele roade ale timpului meu.

Al doilea lucru sunt primele roade ale lucrurilor mele. Vezi contul tău bancar, cum ți-ai cheltuit banii. Pentru că cei mai mulți nu mai folosesc bani cash, ci cardul, poți chiar să ai un raport electronic cu toate lucrurile pe care ai cheltuit bani, cu toate lucrurile pe care le cumperi. Și eu am. Mă uit uneori pe raport și spun: „Stai! Arată ca lista de cumpărături a unui creștin, sau ca lista unuia care poate nici nu știe cine e Isus?” Cheltuiesc bani pe lucruri care sunt împotriva lui Dumnezeu sau care îi aduc cinste?

Al treilea lucru: ce consum? Am spus mass-media, dar care sunt lucrurile pe care le asimilez? După ce îmi formez gândirea? Care sunt emisiunile TV, filmele, muzica… care sunt lucrurile pe care le absorb? Mă uit la ceea ce consum. Sf. Paul spunea astfel: „Schimbați-vă prin înnoirea minții. Nu vă conformați lumii acesteia.” Nu te conforma acestui timp! Dacă urmăresc filme, emisiuni TV și ascult muzica pe care toți ceilalți le ascultă și le urmăresc, atunci mintea mea se va schimba să arate și să gândească ca toți ceilalți. Nu înseamnă că nu te poți delecta cu filme bune, emisiuni TV bune sau melodii frumoase. Înseamnă însă să ai capacitatea și intenția de a analiza sursele de distracție și a spune: „E oare bună pentru mine? Îmi schimbă gândirea în sens bun sau mi-o schimbă în sens rău?” Sf. Paul mai spunea: „Orice e bun, adevărat, pur, frumos, gândește-te la aceste lucruri.”

Urmărește, ascultă aceste lucruri! Cum știu că Dumnezeu e pe primul loc în viața mea? Îi dau Lui primele roade ale timpului meu? Cum știu că e primul? Îi dau primele roade ale lucrurilor mele, ale banilor mei? Cum știu că e primul? Aleg ceea ce consum, sau doar consum ceea ce toți consumă? Dacă poți răspunde la acestea: „Da, e pentru Domnul!”, atunci da, îl pui pe primul loc. Ține-o tot așa! Dacă nu, atunci începe! Așa e cu harul lui Dumnezeu: e nou în fiecare dimineață, milostivirea Sa e nouă în fiecare dimineață. Și poți începe azi să îți trăiești viața cu El pe primul loc. Azi. Din partea Ascension Presents, sunt pr. Mike. Dumnezeu să vă binecuvânteze! Astăzi. ASTĂZI!!!