Geneză - partea a II-a

The Bible Project (Torah Series)

Clipul oferă o prezentare a celei de-a doua părți a Genezei, cartea ce deschide Sfânta Scriptură.  Vom vedea că în ciuda „insistenței” oamenilor de a zădărnici planul lui Dumnezeu de salvare, El continuă să schimbe răul în bine.

Vedeți AICI rapid toată seria Tora, cu subtitrările sigure (făcute de noi).

[tbpdesc link=”https://app.box.com/s/ggiomnb05r045pysgmnga328ez5587x7″] Mulțumim Camelia P. pentru traducere.

Durată: 4 min 23 secunde (plus mesajul de final)
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube (ORIGINAL) Vezi pe YouTube (VARIANTA SIGURĂ)

[etichete]

[tbpinfo]

Subtitrarea în limba română

Jon: Parcurgem Cartea Genezei, formată din aceste două părți principale.

Timp: Prima parte începe în Grădină, unde am urmărit spirala omenirii coborând în autodistrugere, și se termină la Turnul Babel, unde omenirea rebelă este împrăștiată de Dumnezeu.

Jon: Apoi, partea a doua a Genezei se oprește și se concentrează doar pe o singură familie.

Timp: Și chiar în mijloc este această istorie care leagă cele două părți ale Genezei împreună și ne ajută să înțelegem despre ce este vorba în întreaga carte.

Jon: Cum ajungem de la Turnul Babel la povestea de aici, din mijloc?

Timp: După împrăștierea de la Babel aveam aceasta genealogie, ce urmărește unul dintre triburi, până la acest individ numit Abram.

Jon: Probabil îl cunoașteți ca Abraham.

Timp: Și Dumnezeu începe să îi facă toate aceste promisiuni lui Abraham, că îl va binecuvânta și îi va dărui o mulțime de copii și îi spune că prin el și familia lui toate popoarele pământului vor primi acum binecuvântarea lui Dumnezeu. Practic, Dumnezeu încearcă să readucă umanitatea înapoi la bunătatea din Grădină, la intențiile Sale inițiale pentru lume. Este deci ca un plan al Său de salvare pentru omenire. De aceea întreagă a doua parte a Genezei este despre o singură familie. Astfel, îl avem pe Abraham, iar el are un fiu, Isaac, care îl are pe Iacob, iar apoi Iacob are doisprezece fii. Și față de fiecare generație, Dumnezeu își reînnoiește promisiunea de a-i binecuvânta pe ei și toate popoarele prin ei.

Jon: Datorită acestei promisiuni, de a folosi această familie pentru a salva lumea, este destul de ușor să citim aceste istorii ca exemple despre cum să fii un om bun.

Timp: Însă, în cea mai mare parte, aceasta familie este total disfuncțională. De exemplu, să ne întoarcem la Abraham. Această istorie este despre cum Dumnezeu îi dă lui și soției sale, Sara, o familie. Dar, de două ori, el practic o dă pe Sara altor bărbați, negând chiar că ar fi soția lui. Și apoi Sara devine nerăbdătoare să aibă un copil, așa că îl face pe Abraham să se culce cu servitoarea ei, ceea ce le provoacă toate celelalte probleme în familie…

Jon: Ajung deci foarte bătrâni și încep să creadă că în nici un caz nu vor avea un copil al lor. Și atunci, în mod miraculos, l-au avut: este Isaac.

Timp: Și Isaac a avut doi fii: Esau și Iacob. Și părea că lucrurile merg chiar bine.

Jon: Dar, Iacob, fratele mai tânăr, vrea moștenirea familiei, care îi revine lui Esau, fratele mai mare, așa că își face un plan cum să o fure de la tatăl lor, Isaac, care, în acest punct al relatării, este bătrân și orb.

Timp: Cine ar face așa ceva? Este oribil să furi de la tatăl tău orb.

Jon: Mda, iar apoi el o ia din loc.

Timp: Iacob pleacă deci de acolo, și va avea doisprezece fii, o familie mare. Dar Iacob își iubește cel de-al 11-lea fiu, Iosif, mult mai mult decât pe ceilalți și de aceea îi dă această haină specială multicoloră iar frații lui, din cauza acesteia, încep să îl urască.

Jon: Atât de mult, încât plănuiesc să îl ucidă.

Timp: Dar nu o fac. În schimb, îl vând doar ca sclav în Egipt.

Jon: Aici, în timp ce era în Egipt, printr-o succesiune incredibilă de evenimente, Iosif ajunge din prizonier, al doilea în ierarhia puterii.

Timp: Mai apoi, întreg Orientul Mijlociu este cuprins de foamete iar frații lui Iosif coboară în Egipt în căutarea hranei. Când ajung acolo, pe cine vor găsi la conducerea întregului ținut?

Jon: Este Iosif, cel pe care ei îl vânduseră ca sclav. Dar, de fapt, el îi salvează de la moartea prin înfometare.

Timp: Iată deci în rezumat: aceștia sunt stră-strănepoții lui Abraham care s-au comportat atât de crud cu fratele lor, dar Dumnezeu a transformat răutatea lor în ceva bun.

Jon: Și tocmai aceasta spune Iosif aici, în ultimul paragraf al întregii cărți. El spune: „Voi, băieți, ați plănuit totul spre rău, dar Dumnezeu a plănuit aceasta spre bine, ca să salveze viețile oamenilor.”

Timp: Aceste cuvinte conclud cartea, pentru că ele rezumă, de fapt, mesajul întregii istorii de până acum. Oamenii continuă să aleagă răul, iar noi credem că ei distrug planul lui Dumnezeu dar El continuă să schimbe răul lor în bine. Cumva, El va continua să folosească această familie pentru a readuce omenirea înapoi în Grădină.

Jon: Aceasta este deci Cartea Genezei. Dar noi tot nu știm cum anume se va folosi de această familie ca să ne aducă înapoi în Grădină.

Timp: Da, dar este doar prima carte, și la aceasta restul Bibliei va căuta să dea răspunsul.