Patru motive ale Întrupării

Mark Hart - Altaration

Mark Hart vorbeşte aici despre patru motive pentru care a doua Persoană a Preasfintei Treimi s-a întrupat. Această secvență face parte din programul catehetic Altaration, dedicat Sfintei Liturghii.

Clipul este subtitrat în română. Dacă nu apare în clip, activați-o.

Durată: 2 min 56 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română

Vezi pe YouTube

[etichete]

De ce s-a întrupat Isus Cristos? De ce a venit Dumnezeu să ne mântuiască în acest fel? Sunt patru motive pentru întruparea lui Dumnezeu. Primul motiv: să ne salveze din păcat, să ne răscumpere. Cerul a venit pe pământ pentru a duce pământul înapoi în Cer. Dumnezeu a luat acea cruce. De aceea Isus s-a înălțat pe acea cruce, pentru tine și pentru mine. Aceasta face Sângele Său: ne salvează din păcat. A venit deci să ne mântuiască, să ne răscumpere. Acesta e nr. 1.

Motivul nr. 2: Dumnezeu a venit ca să ne arate ce este iubirea. Că iubirea e mai mult decât un sentiment, e mai mult decât o idee, iubirea e mai mult decât versurile unei melodii. Iubirea cere sacrificiu, se gândește la celălalt, iubirea acționează pentru mântuirea celuilalt. Iar Dumnezeu ne-a arătat, în trup, ce este iubirea.

Al treilea motiv pentru care Isus s-a întrupat e ca să ne ofere un model de sfințenie. Să ne arate ce înseamnă cu adevărat să fii sfânt. Că sfințenia este vie, trăită și activă, sfințenia slujește. Isus ia un vas și un ștergar și spală picioarele. Vindecă orbul. Merge la oamenii la care nu merge nimeni. Isus ne învață cum arată cu adevărat sfințenia. În trup. Zi de zi.

Iar al patrulea motiv pentru care Isus a venit și s-a întrupat pentru noi este ca să devenim părtași la natura divină. Dumnezeu s-a întrupat pentru ca noi să putem fi părtași la natura Sa divină, să devenim ca Dumnezeu. Dumnezeu a devenit om pentru ca omul să poată deveni ca Dumnezeu. Gândește-te la aceasta! Avem un Dumnezeu care ne iubește atât de mult încât dorește să ne dea viața Sa divină, pe care noi o numim har.

Sf. Paul are un cuvânt foarte interesant pentru har în Noul Testament, și anume „charis” – pentru har. Și dacă privești la cuvântul Eu(c)haristie, vei observa că acesta e modul în care Dumnezeu pune harul Său, viața Sa, în lăuntrul nostru: Eu(c)haristia! La fiecare Liturghie, cerul coboară pe pământ. De ce? Ca să ne mântuiască, să ne iubească, să ne arate sfințenia și să ne permită să participăm la viața divină a lui Dumnezeu. Sunt mistere profunde, la care avem acces doar datorită preoției, doar datorită harului lui Dumnezeu.

Și poate îți spui: De ce? De ce s-a străduit atât de mult Dumnezeu? De ce să vină Dumnezeu la noi în trup? De ce să vină Dumnezeu la noi sub chipul pâinii și al vinului? De ce ar face Dumnezeu așa ceva? Întocmai! Pentru că atât de mult te prețuiește Dumnezeu. Nu există o susținere mai puternică pe care Dumnezeu ți-ar putea-o oferi decât să spună: „Doresc să locuiesc în tine! Deoarece harul Meu va transforma păcatul tău. Harul Meu te va mântui, harul Meu și viața Mea îți vor fi hrană. Poți să te împărtășești din Mine și Eu voi trăi în tine.