Pentru cei fără o vocație clară
pr. Mike SchmitzDacă simți că viața îți decurge fără o vocație clară, este important să îți amintești că există un singur obiectiv demn de urmărit și acela este de a deveni un sfânt. Dar cum facem aceasta? Pr. Mike prezintă câteva orientări simple despre cum să ajungi acolo. Trăind virtuos, rugându-te mai mult și luând cu adevărat o decizie atunci când va veni momentul – sunt câteva sfaturi pe care le oferă celor care se luptă să își găsească chemarea în viață. (Într-un fel acest material continuă pe acesta: Dezvoltarea unei viziuni clare pentru viață)
Traducerea subtitrării: Teo și Matei C.
Durată: 10 min 24 secunde
Limba (audio): engleză
Subtitrare (text): română
PENTRU CEI FĂRĂ O VOCAȚIE CLARĂ
Iată ideea: viziunea Domnului pentru viața ta. Te rogi: „Care e viziunea Ta pentru viața mea?” și El nu pare să răspundă imediat. Și te gândești: „Nu știu care e viziunea Lui pentru viața mea.” Îți voi spune care e viziunea Lui pentru viața ta chiar acum în trei cuvinte… în patru cuvinte. Să fii un sfânt. Aceasta e. Să fii un sfânt. Dumnezeu vrea să fii sfânt. Charles Péguy a spus cândva acest lucru foarte faimos: „Singura tragedie reală în viață e să nu fii sfânt.” Sunt multe lucruri tragice în viață, multe lucruri din viață triste și dureroase și pentru care trebuie să plângem, dar singura tragedie reală e să ajungi la sfârșitul vieții și să nu fi fost sfânt.
Deci ce este un sfânt? Unul dintre eroii mei personali, pr. Benedict Groeschel, a spus odată că un sfânt e cineva care îi spune „Da” lui Dumnezeu și apoi nu încetează niciodată să spună „Da”. Atât. Sfântul îi spune „Da” lui Dumnezeu și nu se oprește niciodată să îi spună „Da”. Deci a fi sfânt nu înseamnă neapărat… să ții un post de 30 de zile; sfânt nu e neapărat cel ce stă toată noaptea în rugăciune; sfânt nu e neapărat cineva care face toate aceste lucruri eroice. A fi sfânt nu înseamnă altceva decât a face voia lui Dumnezeu. Deci viziunea lui Dumnezeu pentru viața ta e ca tu să devii, și eu să devin cineva care face voia Lui în orice moment, care practic îi spune „Da” lui Dumnezeu și nu încetează niciodată să spună „Da”, chiar și când cade. Gândește-te: nici unul dintre noi nu e perfect. Toți vom eșua, toți vom cădea. Ce se întâmplă după ce cazi? Îi spui „Da” lui Dumnezeu întorcându-te la Spovadă. Deci a fi sfânt e accesibil, aceasta încerc să spun. Nu înseamnă că trebuie să fii perfect. Înseamnă doar că viziunea Lui pentru viața ta e să fii sfânt, unul ce îi spune „Da” lui Dumnezeu.
Deci acum, în această zi, în această clipă, chiar în acest moment, cum arată „Da”-ul tău spus lui Dumnezeu? Pentru mulți dintre noi poate fi să mergem la Spovadă următoarea dată când avem ocazia de Spovadă. Acesta e „Da”-ul tău pentru El. Pentru alții poate fi să ne rugăm, căci nu am făcut-o, așa cum trebuie. Acesta e „Da”-ul tău pentru El. Pentru alții poate fi să privești la cei cu care trăiești și să fii dispus să îi slujești. Acesta poate fi „Da”-ul tău pentru Domnul. Desigur, trebuie să spunem „Nu” – cum am spus data trecută – lucrurilor evident negative, ce sunt în viața mea chiar acum, ce nu pot fi în viața mea acum.
E o poveste binecunoscută despre Steve Jobs, fondatorul Apple. El a fondat Apple, apoi a fost concediat de la Apple, apoi a fost reangajat de Apple și la acea vreme, Apple concura cu IBM și alte companii mari de computere și nu câștigau, nu aveau succes. Așa că Steve Jobs intră, conform legendei, și merge la tablă și trage o linie verticală și o linie orizontală, și sunt patru cadrane. Și acolo scrie: laptopuri, desktopuri. Un cadran: laptopuri pentru profesioniști și laptopuri de uz casnic. Desktopuri pentru profesioniști și desktopuri pentru consumatori sau pentru uz casnic. A spus: „Acestea sunt lucrurile ce le facem. Aceste 2 tipuri de computere pentru aceste 2 tipuri de oameni. Atât. La orice altceva spunem ‘Nu’.” A prezentat firmei Apple o viziune clară. „Iată ce vom face… Orice nu este aici, nu ne interesează acum.” A fost neînduplecat cu acele „nu”-uri, pentru a putea lucra neobosit la „Da”-uri, la viziune. Invitația mea, ca data trecută, e pentru tine – și pentru mine, căci nu e ceva doar pentru tine, ci și pentru mine: să spui „Nu” acelor lucruri ce știi deja că sunt obstacole.
Numărul 3: am spus să faci acel pas înainte. Care e un lucru pozitiv de făcut? Poate spui: „Nu știu ce vrea Dumnezeu de la mine. Nu știu dacă vrea să fiu preot, să fiu călugăriță, vrea să fiu soț și tată sau soție și mamă, să fiu persoană celibă… Nu știu ce vrea de la mine deci nu știu ce să fac azi.” Îmi amintesc că era un tânăr, cu ani în urmă, pe care îl îndrumam spiritual. La un moment dat, după absolvirea colegiului, s-a gândit să meargă la seminar și chiar a decis să meargă la seminar, ceea ce e minunat. A ajuns la seminar și s-a dedicat formării. După un timp și-a dat seama: „Nu sunt chemat să fiu aici”. Așa că a discernut și a părăsit seminarul. A început să se întâlnească cu o tânără, la care ținea cu adevărat, o plăcea foarte mult, și s-a gândit: „Bun, mă îndrept spre căsătorie”. Dar apoi relația s-a încheiat și a venit la mine: „Deci m-am dedicat seminarului și nu a mers. M-am dedicat acestei relații și nu a mers. Nu știu ce vrea Dumnezeu de la mine. Nu știu ce vrea să fac.”
A continuat să se roage, am tot vorbit și într-o zi a venit și a spus: „Îmi dau seama că fie că Domnul mă cheamă să fiu preot, fie să fiu soț și tată, fie să fiu singur pentru tot restul vieții, mă cheamă să fiu un om virtuos. E ceea ce pot face acum. Nu știu dacă mă vrea preot, dar dacă vrea, are nevoie să fiu un om virtuos care să devină preot. Nu știu dacă vrea să fiu soț și tată, dar dacă vrea, are nevoie să fiu un om virtuos care să devină soț și tată. Dacă vrea să fiu celib, consacrat Lui, are nevoie să fiu un om virtuos singur, consacrat Lui.” Deci a spus: „Știu ce vrea Domnul. Vrea să caut virtutea acum. Nu trebuie să aștept ca El să îmi spună vocația majoră pentru ca eu să urmăresc vocația imediată, care e virtutea. Să îi spun ‘Da’ chiar acum și să spun ‘Da’ la orice virtute pe care vrea să o formeze în mine.”
Așadar, invitația mea pentru voi toți și pentru mine însumi, e să alegeți o virtute. Care e o parte din viața ta care știi că nu e pe măsura viziunii Lui pentru viața ta? Poate că trebuie să crești în blândețe. Poate că trebuie să crești în smerenie. Poate că trebuie să crești în perseverență. Poate că trebuie să crești în caritate, în pace – să fii un făcător de pace. Poate că trebuie să crești în tărie sau castitate. Poate că trebuie să crești în generozitate. Am mai spus-o? Poate că trebuie să crești în dreptate, în cumpătare, în prudență. Alege una dintre virtuți. De fapt, au fost unii oameni celebri care au făcut aceasta: au ales în fiecare săptămână o virtute și au lucrat la ea. „La aceasta voi lucra acum. Lucrez la blândețea mea căci îmi dau seama că am o fire… mă port chiar dur cu oamenii. Deci, blândețea pentru săptămâna aceasta.” Alege o virtute și lucrează la ea. Deci: viziunea Domnului pentru viața ta; care sunt „Nu”-urile evidente; alege o virtute și lucrează la ea.
Următoarea invitație pe care o am pentru toți e: vă rog, rugați-vă, rugați-vă, rugați-vă. Știi cum spun oamenii uneori: „Nu aveam ceva mai bun de făcut”, când vine vorba de ceva. „Mă bucur că ai făcut aceasta.” „Nu aveam ceva mai bun de făcut.” Când vine vorba de rugăciune, chiar nu ai ceva mai bun de făcut. E cea mai înaltă funcție a persoanei umane: cel mai înalt lucru pe care un om îl poate face e să se roage. Deci în schema lucrurilor, în viață, nu există efectiv nimic mai bun pentru tine să faci, în aproape orice moment, decât să te rogi. Evident… avem responsabilități față de alții, nu? Desigur! Ai responsabilități față de locul de muncă, familia ta, copiii tăi, părinții tăi… oricine pentru care ești responsabil. Nu sunt însă niciodată nr. 1. Pe moment pot fi nr. 1. Scutecul murdar al copilului? Îmi pare rău, trebuie să mă rog. Nu, sigur că nu. Dar Dumnezeu e nr. 1. Prin urmare, în aproape orice moment dat literalmente nu ai nimic mai bun de făcut decât să te rogi. Și dacă nu devenim oameni ai rugăciunii, atunci nu devenim oamenii care vrea Dumnezeu să fim.
Ultima piesă este, în tot acest discernământ, că trebuie să iei anumite decizii. Matt Fradd, ce face videoclipuri lansate lunea, pe Ascension Presents, mi-a împărtășit cândva ce i-a împărtășit un preot. Și preotul i-a împărtășit că, de când discernământul a devenit popular, nimeni nu a mai luat vreo decizie. Îmi place aceasta… căci e adevărat. De când a devenit popular, nimeni nu a mai luat o decizie. Trebuie să iei decizii, dar ne e așa frică să luăm decizii căci nu vrem să greșim. Așteptăm să luăm decizii până când trebuie să fie decizii mari, dar acela e un moment prost pentru a lua decizii. Ia decizii mici – atunci le poți corecta.
Îmi place imaginea la a trage cu arma. Locuiesc în nordul Minnesotei și noi tragem cu armele o dată pe an, în esență, înainte de sezonul de vânătoare. Nu tragi cu arma în ziua deschiderii. Ce faci e, cu mult înainte de ziua deschiderii, să te duci la poligon sau oriunde – un morman de pietre. Noi mergeam mereu la groapa de nisip, unde e foarte sigur. Oricum, mergi la poligon, aliniezi ținta în vizor… și nu pleci spunând: „O, am aliniat ținta… Nu știu, cine știe?” Aliniezi ținta în vizor și apoi trebuie să apeși pe trăgaci. Trebuie cu adevărat să decizi. Trebuie să acționezi. Dar apoi nu ai terminat: „O, cred că am ratat. Stupid, o prostie. Nu trebuia să vin.” Nu! Acesta e ideea la a trage cu arma: aliniezi ținta în vizor, apeși pe trăgaci și apoi vezi unde trebuie să ajustezi. Așadar, ajustezi și aliniezi ținta în vizor, apoi apeși din nou trăgaciul. Și apoi ajustezi de câte ori e nevoie, astfel încât să fii pe calea cea bună. Același lucru e valabil când e vorba de tine și de viziunea lui Dumnezeu pentru viața ta.
„Nu vreau să iau decizia greșită.” Atunci ia decizii mici, evaluează unde ai ajuns, ajustează dacă e nevoie și ia altă decizie. Vă spun, vă promit: dacă faceți aceasta, nu puteți eșua. Pentru că harul lui Dumnezeu e cu voi. Spiritul Sfânt e în voi. Dumnezeu e de partea voastră. Depinde doar de voi să îi spuneți „Da”. Din partea Ascension Presents, sunt pr. Mike. Domnul să vă binecuvânteze! O! Dă like, distribuie, abonează-te, comentează mai jos. Toate lucrurile pe care oamenii le fac pe Internet.